Devine tot mai clar faptul că fenomenele meteorologice precum uraganele, taifunurile și cicloanele tropicale din lume sunt tot mai puternice. Acestea au un potențial din ce în ce mai distrugător pe măsură ce Pământul se încălzește din cauza crizei climatice, potrivit unui nou studiu.
Studiul a analizat date colectate prin satelit asupra furtunilor globale din ultimii 40 de ani. Materialul a fost publicat de cercetătorii de la Universitatea Wisconsin și de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică din SUA (NOAA).
Cercetătorii au descoperit că probabilitatea ca furtunile să ajungă la statut de uragan (categoria 3 sau mai sus pe scara Saffir-Simpson cu rafale ale vântului de peste 177 km/h), a crescut cu fiecare deceniu.
„Schimbarea este de aproape 8% pentru fiecare deceniu. Cu alte cuvinte, în timpul vieții sale, un uragan este cu 8% mai probabil să ajungă un uragan major în acest deceniu în comparație cu ultimii 10 ani”, a spus autorul studiului, Jim Kossin.
Noile cercetări au cules informații și din studii precedente. Informațiile inițiale au arătat o posibilă creștere a furtunilor puternice odată cu încălzirea globală a oceanelor. Totuși, informațiile nu acopereau o perioadă destul de lungă. Astfel, oamenii de știință nu puteau să știe cu certitudine că această creștere este din cauza intervenției omului.
„Semnalele apar cu adevărat atunci când ne uitam la aproximativ 40 de ani de date în comparație cu studiile anterioare care analizau date colectate în 25 de ani”, a spus cercetătorul Phil Klotzbach, de la Universitatea de Stat din Colorado, care nu a fost implicat în studiu, pentru CNN.
Kossin și echipa sa au analizat fenomene meteo extreme din toată lumea. Astfel, au demonstrat că furtunile de pe Terra devin tot mai puternice și distructive.
„Aproape toate daunele și pierderile de viață cauzate de uragane se întâmplă în cazul uraganelor majore (de categoria 3 până la 5). Creșterea posibilității uraganelor majore aduce cu sine și un nivel de pericol mai ridicat”, a mai spus Kossin.
Studiul mai relevă că încălzirea globală a crescut temperatura de la suprafața mărilor în regiunile în care se formează cicloanele tropicale. Combinația dintre aceste temperaturi calde și schimbările din atmosferă au permis furtunilor să atingă cu ușurință intensități mai mari.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce să faci dacă te prinde furtuna în aer liber
O furtună neobişnuită, asemănătoare uraganelor, este pe cale să lovească Grecia
Cel puţin un milion de persoane au fost evacuate, în India, din cauza ciclonului Fani
Cercetătorii susţin că ”un uragan de materie întunecată” se va ciocni cu Pământul